Etica editorială
În conformitate cu regulile de publicare ale revistei noastre, încurajăm publicarea de articole originale, elaborate cu rigurozitate științifică. Toate articolele propuse vor fi evaluate în primă instanță de către editorul executiv. Lucrările sunt apoi citite de consiliul editorial și evaluate în funcție de calitatea științifică generală, încadrarea în tematica periodicului, respectarea regulilor editoriale și a liniilor directoare pentru autori. Descrierea detaliată a Normelor de publicare pentru autori este disponibilă aici.
Studiile acceptate vor fi evaluate de cel puțin doi experți în funcție de potențialul de noutate și importanța descoperirilor istorice, a teoriilor și metodelor. Descrierea detaliată a Procesului de evaluare colegială este disponibilă aici.
Consiliul editorial se va asigura că toate materialele trimise la revistă rămân confidențiale în timpul evaluării. Consiliul editorial și personalul editorial nu vor divulga nimănui nicio informație despre manuscris în afară de autorul acestuia, recenzenți, alți consilieri editoriali și editor. Lista detaliată a Consiliului editorial este disponibilă aici.
Informațiile sau ideile privilegiate obținute în cadrul procesului de evaluare colegială rămân confidențiale și nu vor fi folosite în interes personal. Recenzenții nu vor evalua manuscrise în cazul cărora apar suspiciuni de conflict de interese rezultate din relații concurențiale, de colaborare sau de altă natură cu autorii, companiile sau instituțiile asociate cu manuscrisul.
Nu percepem nicio taxă de la autori pentru publicare în revista noastră.
Colaboratorii se vor asigura că au respectat principiile eticii cercetării științifice și au scris lucrări complet originale. În cazul în care sunt folosite lucrări și/sau cuvinte ale altora, acestea trebuie să fie citate în mod corespunzător. Plagiatul, sub toate formele sale, constituie un comportament neetic de publicare și este inacceptabil. Orice caz de publicare redundantă (publicarea de două ori a aceluiași text), date falsificate, recunoașterea incompletă a autorilor și a colaboratorilor unei lucrări, creditarea cuiva ca autor fără ca acesta să fi contribuit la cercetare, precum şi conflictele de interese trebuie evitate.
Marisia este o revistă cu acces liber. Întregul conținut este disponibil în mod gratuit pentru orice utilizator sau pentru instituția sa, sub formă de fișiere pdf care pot fi descărcate. Utilizatorii au dreptul de a citi, descărca, copia, distribui, imprima, căuta sau crea un link către textele integrale ale articolelor sau de a le utiliza în orice alt scop legal și necomercial, fără a cere în prealabil permisiunea editorului, menționând în mod corespunzător autorul și sursa. Acest lucru este în conformitate cu definiția BOAI a accesului deschis.
Revista Marisia apare anual într-un tiraj de 150 de exemplare și este distribuită gratuit, la cerere, în toate bibliotecile publice și centrele științifice de profil umanist, precum și în alte instituții din țară și din străinătate, în baza unui acord de colaborare.
Respingem orice formă de discriminare în paginile revistei noastre sau în procesul de evaluare.
Responsabilitatea asupra conținutului lucrărilor aparține autorilor. Autorul acordă editorului drepturi nelimitate de publicare a lucrării în orice format și/sau pe suport, fie în scop lucrativ, fie în orice alt scop.
În conformitate cu cerințele CNCSIS și ale bazelor de date internaționale, fiecare autor va furniza detalii despre afilierea sa instituțională și datele de contact, care vor fi publicate în articol.
Declarațiile privind etica publicării și conduita necorespunzătoare ale revistei Marisia se bazează pe Kitul de resurse al Editurii Elsevier privind etica publicării (https://www.elsevier.com/editors/perk), urmează recomandările acceptate la nivel internațional ale Comitetului pentru etica publicării și se bazează pe liniile directoare ale Ghidului de bune practici pentru editorii de reviste (COPE) (https://publicationethics.org/files/u2/Best_Practice.pdf).